úterý 28. června 2016

Graffiti

Vandalismus nebo forma moderního umění

Graffiti jsou dnes ve 21. století mezi mladými lidmi celkem rozšířená záležitost. Sprejeři se nacházejí téměř v každém městě, obci či vesnici. Je ale stříkání barev po zdech vandalismus?

Mezi starými lidmi panuje názor, že graffiti na jakékoliv zdi jsou špatné, nehezké, je to porušení zákona a lidé by to vůbec neměli dělat. Mladší lidé a teenageři jsou opačného názoru. Téměř všichni tvrdí, že je to umění, které zkrášluje vzhled ulice.

Podle mého názoru jsou graffiti opravdovou formou moderního umění. Mám ráda, když jdu po ulici a vidím na zdi nádherný obrázek. Prohlédnu si ho, vyfotím a v duchu pochválím autora. Nesmí to však být žádná "čmáranice" v podobě nápisu z jedné barvy a ještě ke všemu na nějakém domě.

Graffiti se ale mohou stát vandalismem. Na toto moderní umění existují vyhrazené zdi, které si autor přetře bílou barvou a až pak teprve tvoří své dílo. Takových lidí je třeba si cenit. Na druhou stranu jsou rádoby umělci, kteří vezmou sprej do ruky a zničí fasádu na domě, jen aby si něco dokázali. Tohle je vandalismus. A co víc, je to trestný čin - ničení cizího majetku. Podle mne by tito vtipálci měli být za mřížemi.

U graffitů je velmi tenká hranice mezi vandalismem a uměním. Vandal je právě ten, který ničí cizí majetek, ale umělec je člověk, který si dá práci a svoji představu zvěční na předem vyhrazeném místě. Na závěr už mohu jenom říci, že znám pár sprejerů. Jsou to rozumní a milí lidé a nenávidí právě ty vandaly, kteří jim ničí jméno i pověst.

Žádné komentáře:

Okomentovat